Maar hoe weet je nu dat digitaal lesmateriaal werkt?

Hoe weet je nu of digitaal leermateriaal of een app werkt?

Er zijn een aantal manieren om hierachter te komen. Belangrijk daarbij is dat je moet beseffen dat context-factoren erg belangrijk zijn. Wat bedoel ik daarmee? Het kan zijn dat de één laaiend enthousiast is over een app en daar leuke resultaten mee weet te behalen. Dat hoeft geen garantie te zijn dat het bij jouw ook werkt. Immers, TPACK laat zien dat behalve de app ook de leerstof (het vak) en de leeromgeving en leerlingen een rol spelen.

Er zijn daarbij mensen die zeggen dat je daarmee niet de waarde van digitaal lesmateriaal kunt meten. Want je meet altijd andere zaken, zoals hoe is er les mee gegeven, hoe zag de situatie eruit en voor welke groep?

Onderzoek

Toch zijn er wel wat onderzoeken gedaan naar digitale middelen. Het lastige is dat deze middelen snel verouderen en dat deze kennis up-to-date moet zijn, wil je er wat aan hebben. Een goede manier is het lezen van blogs, zoals de blog van Anneke Smits en Erna van Koeven, getiteld geletterdheid en schoolsucces. Ook kennisnet heeft hierin veel te bieden, ondermeer het tijdschrift 4xW.

Reputatie

Een andere manier is dus vragen of andern ervaring hebben met digitaal lesmateriaal. Het is dan wel zaak om goed door te vragen hoe het materiaal is ingezet en waarom het lesmateriaal zo voldeed.

Mogelijkheden

Een andere manier is om te kijken naar de mogelijkheden. Zo heeft bijvoorbeeld Jane Hunter een model ontwikkeld rondom High Possibility Classrooms en de rol die ICT daarin kan spelen. Uitgaan van mogelijkheden betekent dat je gaat kijken, nu ik toch dit middel gebruik, kan ik er nog andere doelen mee behalen, zoals samenwerken, creativiteit, leren omgaan met ICT, etc.

Tot slot

Wees kritisch op het gebruik van (digitaal)lesmateriaal. Vaak zit er een verkoopmodel achter. Vaak vind je dit niet zo belangrijk, immers je wilt toch graag je werk doen en altlassen werden toch ook aangeschaft. Dat is waar, maar aan de andere kant zijn de verdiensten in het internet-tijdperk gigantisch. De werkwijze met deze bedrijven is: marktveroveren voor een lage prijs, en als zij de markt hebben, dan wordt of de prijs verhoogd, maar nog vaker wordt het geld op andere manier verdiend (zoals met data, denk aan Facebook, Instagram, Pinterest, Snapchat, WhatsApp, Telegram, e.d.).