Presentatie onderzoek Vereniging Onderwijs Research (de VOR)

Presentatie onderzoek Vereniging Onderwijs Research (de VOR)

6 apr, 2011
Erik Bolhuis
No Comments

De VOR, divisie ICT had woensdag 6 april een bijeenkomst waarin promovendi hun onderzoek presenteerden.

Allemaal prachtige onderzoeken. Op het randje van ICT en onderwijs. Over ICT & leren. Een paar licht ik eruit.

Niek van den Boogert, promovendi bij de Fontys, School of Education doet onderzoek onder de titel ‘Het oog van de meester’. In dit onderzoek gaat het om waar een docent tijdens het lesgeven oog voor heeft. Hij doet dat door beginnende docenten (studenten) en ervaren docenten voor een video te zetten en te tracken waar ze naar kijken en hoe lang. Door slimme registratie van oog en oogbeweging laat Niek zien dat vooral beginnende docenten blinde vlekken hebben voor wat er in de klas gebeurt en dat een ervaren docent meer ziet. Waar gaat de blik van de docent heen en waarheen niet? Hij doet dit in Vidler, een YouTube-achtige site, waarin je notaties kunt maken (!). Voor meer informatie, klik hier.

Een collega van Niek, Nele Coninx, doet onderzoek naar het ‘Synchroon coachen van leraren in opleiding’. Het synchroon-coachen krijgt vorm doordat een student een oortje in krijgt en de coach, een SPD-er, de student via het oortje feedback geeft. Dit gebeurt tijdens het lesgeven zelf. Om de SPD-er te ondersteunen heeft de SPD-er een ipad voor zich, waarin hij verschillende knoppen kan indrukken. Hiermee activeert hij een stem met daarin voorgeprogrammeerde opmerkingen. Bijvoorbeeld, je moet harder praten. Niet voor alle studenten is dit ondersteunen geschikt. De studenten die in zijn voor deze manier van begeleiden, vinden de feedback specifiek en leren daardoor er meer van. Een neven effect is dat ook de SPD-ers er meer van leren. Ook de leerlingen merken dat het gedrag verandert. Voor meer informatie, klik hier.

Anouschka van Leeuwen, van de Universiteit van Utrecht heeft onderzoek gedaan onder der titel ‘eTRAIL’. Het onderzoek gaat over e-learning waarin studenten online samenwerken. De docent is ingelogd en via een aantal informatie-panelen krijgt de docent feedback hoe de leerlingen werken. Het klinkt heel logisch, maar is geniaal. Waarom? In een klaslokaal heeft de docent zicht op de les. Is hij saai, dan merkt een docent dat en stelt hij zijn les bij door iets actiefs te gaan doen, of ze op te monteren. In een online omgeving heb je deze feedback niet. Die vindt vertraagd plaats, achteraf in de evaluatie, of dat de opdracht is verprutst of dat leerlingen het niet gedaan hebben. Hier kan de docent just-in-time ingrijpen. Voor meer informatie, mail Anouschka.

Wat nou zo mooi hieraan is, is dat ICT nu niet iets aanvullends doet. Maar ICT iets anders doet dan dat we tot nu toe gewend zijn.

Klik Voor voor de pdf-versie

Leave A Comment


*